casa academiei 4.png


revistadefilosofie_coperta.jpg          Probleme_de_logica_v_18.png         Coperta RevRoumPhilos nr.1_2014.png

cfp4_coperta.jpg          sifr10m.jpg          stc_coperta.jpg


REVUE ROUMAINE DE PHILOSOPHIE
victorg, Thursday 20 January 2022 - 21:36:10 //INTERNATIONAL CONFERENCE
victorg, Thursday 20 January 2022 - 11:41:38 //


INTERNATIONAL CONFERENCE OF THE INSTITUTE FOR PHILOSOPHY AND PSYCHOLOGY
“CONSTANTIN RĂDULESCU-MOTRU”, ROMANIAN ACADEMY
pdf_ico.png ON THE OBJECTIVITY OF SCIENTIFIC KNOWLEDGE. MODELS AND THEORETICAL REPRESENTATIONS OF STRUCTURE AND PROGRESS IN SCIENCE. TH. KUHN’S LEGACY

Sept. 29 – 3 Oct. 2022
Organizer: Mircea Dumitru, Ilie Pârvu, Marius Augustin Drăghici
Invited Keynoters (so far):
Carlo Rovelli (Université d’Aix Marseille)
Sandu Popescu (The Bristol Centre for Nanoscience and Quantum Information)
Michael Potter (University of Cambridge)
Timothy Williamson (University of Oxford)
Vasso Kindi (University of Athens)
Bogdan Suceavă (California State University, Fullerton, CA, United States, Department of Mathematics)

From an epistemological standpoint, guided by Kuhn’s perspective on the structure and the dynamics of scientific revolutions, what stage are we in now? Are we still in the stage of “extraordinary science”, or in that of “normal science”? But in this last case, which is the “official” theory? Could it be the “String Theory”? Brian Greene says yes, Sir Roger Penrose says no (a different theory is expected to provide a more appropriate explanation for the new realities of contemporary science).


[ Read the rest ... ]


REVISTA DE FILOSOFIE
victorg, Thursday 23 December 2021 - 21:09:12 //SIMPOZIONUL NAȚIONAL CONSTANTIN NOICA, EDIȚIA A XIII-A, DECEMBRIE 2021
victorg, Tuesday 14 December 2021 - 15:57:00 //


Ediția a XIII-a a Simpozionului Național „Constantin Noica” se desfășoară în contextul împlinirii unui an de la trecerea la cele veșnice a celui care a avut inițiativa organizării acestei manifestări științifice și care, acum, este un nume al istoriei filosofiei, Alexandru Surdu. În continuitatea tradiției instituite de inițiator, simpozionul poartă și anul acesta numele unei lucrări a filosofului Constantin Noica, și anume Rugați-vă pentru fratele Alexandru.
Miza teoretică a acestei ediții este legată de considerațiunile lui Constantin Noica privitoare la triumful faustic în lume ca slăbiciune a spiritului și de reflectarea acestei idei în modul în care înțelegea Alexandru Surdu transformarea lumii sau a existenței reale prin intermediul teoriei.
Tematica simpozionului (care poate fi abordată dintr-o varietate de perspective disciplinare sau sistematice ale filosofiei: logică, metafizică, epistemologie, filosofie morală, filosofia istoriei,  filosofie politică etc.) include relația dintre teorie și realitate, potențialul conceptelor de a configura realitatea, destructurarea conștiinței și a eului prin știință și tehnologie, adevărul și post-adevărul, capacitatea istoriografiei de a configura sau denatura faptul istoric, precum și efectele noilor modele filosofice și științifice asupra relației subiect-obiect, mai ales în contextul perspectivei postmoderne și post-postmoderne cu privire la sensul și valoarea cunoașterii.

Cei interesați să participe cu lucrări pe tematica de mai sus sau privitoare la aspecte adiacente acesteia sunt invitați să trimită titlurile comunicărilor pe adresa stefan_geodom@yahoo.com până la data de 28.11.2021, urmând să primească prin e-mail link-ul de participare.
Lucrarile simpozionului se vor desfășura pe data de 14 decembrie 2021, începând cu ora 10:00. Cei interesati să asiste la lucrari pot trimite o solicitare pe adresa de e-mail de mai sus. Predarea materialelor în vederea publicării acestora în volum se va realiza la o dată care se va anunța ulterior.

Adresa întâlnirii online:
 BOOK REVIEW
victorg, Sunday 05 December 2021 - 18:01:03 //CONFERINȚĂ
victorg, Sunday 14 November 2021 - 10:29:21 //


Institutul de Filosofie și Psihologie ”Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române
organizează online (26-27 noiembrie 2021):

Conferinţa "Ludwig Wittgenstein, Tractatus Logico-Philosophicus. Prima sută de ani"

pdf_ico.png Programul conferinţei


REVISTA DE FILOSOFIE
victorg, Friday 29 October 2021 - 08:20:51 //REVUE ROUMAINE DE PHILOSOPHIE
victorg, Thursday 28 October 2021 - 15:43:35 //REVISTA DE FILOSOFIE
victorg, Friday 03 September 2021 - 18:05:45 //Call for papers: Probleme de logică, vol. XXIV, 2021
victorg, Saturday 31 July 2021 - 07:50:32 //


După o perioadă de mai multe decenii în care, deși nu a renunțat la exigențele științifice ridicate, a apărut din păcate sporadic, la intervale de mai mulți ani, seria Probleme de logică a revenit, în 2009, sub coordonarea Acad. Alexandru Surdu, care a și avut inițiativa continuării cercetărilor în domeniul logicii și al disciplinelor conexe. Începând cu numărul al XII-lea, volumele acestei serii găzduiesc studii și articole de cercetare fundamentală în toate cele trei direcții ale logicii – simbolico-matematică, clasico-tradițională și dialectico-speculativă. Acestora li se adaugă contribuții care însoțesc sau validează evoluția logicii, aparținătoare unor domenii – specifice filosofiei sau altor științe – direct legate de logică.

Anul 2021 prilejuiește apariția volumului al XXIV-lea al acestei colecții, la care sunt invitați să participe specialiștii în domeniile logicii și ale altor științe vecine cu aceasta sau care beneficiază de rezultatele evoluției acesteia.

Contribuțiile pot fi trimise pe adresa: stefan_geodom@yahoo.com
Termenul pentru trimiterea formei finale a contribuțiilor: 20 octombrie 2021.

pdf_ico.png Precizări privitoare la regulile de redactareGo to page       >>