SIMPOZIONUL NAȚIONAL CONSTANTIN NOICA, EDIȚIA A XIII-A, DECEMBRIE 2021
victorg, Tuesday 14 December 2021 - 15:57:00 //


Ediția a XIII-a a Simpozionului Național „Constantin Noica” se desfășoară în contextul împlinirii unui an de la trecerea la cele veșnice a celui care a avut inițiativa organizării acestei manifestări științifice și care, acum, este un nume al istoriei filosofiei, Alexandru Surdu. În continuitatea tradiției instituite de inițiator, simpozionul poartă și anul acesta numele unei lucrări a filosofului Constantin Noica, și anume Rugați-vă pentru fratele Alexandru.
Miza teoretică a acestei ediții este legată de considerațiunile lui Constantin Noica privitoare la triumful faustic în lume ca slăbiciune a spiritului și de reflectarea acestei idei în modul în care înțelegea Alexandru Surdu transformarea lumii sau a existenței reale prin intermediul teoriei.

Tematica simpozionului (care poate fi abordată dintr-o varietate de perspective disciplinare sau sistematice ale filosofiei: logică, metafizică, epistemologie, filosofie morală, filosofia istoriei,  filosofie politică etc.) include relația dintre teorie și realitate, potențialul conceptelor de a configura realitatea, destructurarea conștiinței și a eului prin știință și tehnologie, adevărul și post-adevărul, capacitatea istoriografiei de a configura sau denatura faptul istoric, precum și efectele noilor modele filosofice și științifice asupra relației subiect-obiect, mai ales în contextul perspectivei postmoderne și post-postmoderne cu privire la sensul și valoarea cunoașterii.

Cei interesați să participe cu lucrări pe tematica de mai sus sau privitoare la aspecte adiacente acesteia sunt invitați să trimită titlurile comunicărilor pe adresa stefan_geodom@yahoo.com până la data de 28.11.2021, urmând să primească prin e-mail link-ul de participare.
Lucrarile simpozionului se vor desfășura pe data de 14 decembrie 2021, începând cu ora 10:00. Cei interesati să asiste la lucrari pot trimite o solicitare pe adresa de e-mail de mai sus. Predarea materialelor în vederea publicării acestora în volum se va realiza la o dată care se va anunța ulterior.